Hoax: fraudewaarschuwing en politieadvies, ophalen niet bestelde pakketjes

Hoaxes zijn nepberichten, oplichterij. Vaak worden ze per e-mail doorgestuurd, maar ook op social media worden ze volop gedeeld. Het doel van hoaxes? Het zaaien van paniek. Een beetje welopgevoede mens zal zijn medemens willen beschermen voor het gevaar waar het bericht over spreekt en het dan ook graag doorsturen. Doordat het bericht vaak doorgestuurd wordt (waaronder via e-mail), zal het vanzelf bij iemand met kwade bedoelingen terecht komen. Grote kans dat deze persoon dan een e-mailbericht in handen krijgt met daarin honderden e-mailadressen die hij/zij dan mooi kan misbruiken voor het versturen van spam, phishingberichten en/of virussen. In een beetje leuk in elkaar geflanste hoax kan natuurlijk ook zelf al een virus zitten. Extra uitkijken met deze berichten dus! Momenteel gaat er een bericht rond over niet bestelde pakketjes waarvoor jij de rekening gepresenteerd krijgt.

 

Het bericht bereikte mij via facebook, maar het is niet uit te sluiten dat het ook als e-mail rondgaat. Vaak worden hoaxes in diverse talen vertaald. De versies die ik tegenkwam luiden als volgt:

Beste allemaal,
Dit is bittere ernst en bedoeld als waarschuwing voor iedereen in Nederland.
Momenteel worden in Nederland pakketjes bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben. De vaak platte pakketjes (games) worden ‘gewoon’ door de postbode in de brievenbus gestopt, je kunt ze dus niet weigeren. Op het pakje staat wel jouw adres, maar een andere naam (van een niet bestaand persoon). Later op de dag belt er iemand bij je aan die zegt dat hij/zij het pakketje komt ophalen. Deze persoon geeft als reden dat het pakketje door een vriend(in) is besteld, maar dat deze vriend(in) het huisnummer niet goed heeft doorgegeven.
GEEF HET PAKKETJE NIET MEE!!!
Geef je het pakketje wel mee, dan ontvang JIJ na enige tijd een betalingsherinnering van de afzender, jij bent dan blijkbaar aansprakelijk voor de kosten… Vertel de afhaler dat je eerst contact opneemt met de afzender van het pakketje. De afhaler zal zonder morren vertrekken. Trap er dus niet in, ook al komt de afhaler geloofwaardig en overtuigend over… Ook de politie waarschuwt geen onbestelde pakketjes af te geven aan vreemden!
Neem dus contact op met de afzender van het pakketje om het te retourneren en meld dit dan bij de politie op telefoonnummer: 0900 8844.
Blijf op je hoede en geef geen onbestelde pakjes mee aan vreemden, dan is het snel afgelopen met deze laffe manier van frauderen!

 

Fraudewaarschuwing en politieadvies!
Helaas is dit geen grappig bedoeld blog over zomaar ontvangen sinterklaaspakketjes…
Nee, dit blog is bittere ernst en bedoeld voor iedereen in Nederland.
Momenteel worden in Nederland pakketjes bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben en ja, ook bij mij…
Deze platte pakketjes (games) worden ‘gewoon’ door de postbode in de brievenbus gestopt, je kunt ze dus niet weigeren.
Op het pakje staat wel jouw adres, maar een andere naam (van een niet bestaand persoon).
Later op de dag belt er iemand bij je aan die zegt dat hij/zij het pakketje komt ophalen. Deze persoon geeft als reden dat het pakketje door een vriend(in) is besteld, maar dat deze vriend(in) het huisnummer niet goed heeft doorgegeven.
GEEF HET PAKKETje NIET MEE!!!
Geef je het pakketje wel mee, dan ontvang JIJ na enige tijd een betalingsherinnering van de afzender, jij bent dan blijkbaar aansprakelijk voor de kosten… Gelukkig ben ik er niet ingetrapt en heb ik het pakketje niet meegegeven. Ik heb de afhaler verteld dat ik eerst contact zou opnemen met de afzender van het pakketje. De afhaler is toen zonder morren vertrokken.
Omdat ik het zeer vervelend vind voor mensen als ze op deze manier gedupeerd worden, heb ik hiervan melding gedaan bij de politie. Je trapt hier namelijk heel snel in, de afhaler van het pakketje was zeer geloofwaardig en overtuigend… Twee agenten zijn bij me langs geweest en hebben het pakketje bekeken. Ook de politie waarschuwt geen onbestelde pakketjes af te geven aan vreemden!
Inmiddels heb ik contact opgenomen met de afzender van het pakketje om het te retourneren.
Mocht je onverhoopt een niet door jou besteld pakje hebben ontvangen en staat er iemand aan je deur om dit op te halen, meld dit dan bij de politie op telefoonnummer 0900-8844.
Blijf op je hoede en geef geen onbestelde pakjes mee aan vreemden, dan is het snel afgelopen met deze laffe manier van frauderen!

 

Trap er niet in, dit bericht is nep! Het is niet mogelijk een rekening te sturen als je niets hebt besteld, dat is het risico van de afzender. Al zou er een factuur of acceptgiro aan het pakketje geplakt zijn, dan ben je niet verplicht deze te betalen, want je hebt niets besteld. Ook ben je niet verplicht om het pakketje te houden of terug te geven, het staat op jouw adres. Als je het pakketje meegeeft, heb jij nog steeds niets besteld en is het nog steeds het probleem van de afzender.

Dus lieve mensen, doe je medemens een lol en stuur dit bericht vooral niet door, dit voorkomt een hoop paniekzaaierij. Ook kun je in overweging nemen om de verzender van de hoax een berichtje te sturen dan het een hoax betreft, en het verzoek om in het vervolg eerst na te trekken of het wel echt waar is (wat vaak niet het geval is). Dit is zeker aan te raden bij personen die herhaaldelijk valse berichten doorsturen.

 

En de nieuwste versie van het verhaal luidt als volgt:

Afgelopen vrijdag is hier een groot pakket van de Wehkamp afgeleverd.Juiste adres alleen verkeerde naam,leek een beetje op die van mijn dochter dus heb die even gebeld om na te vragen.Die had niks besteld,maar eens even open gemaakt om te kijken hoe of wat. Nou sloeg stijl achterover een rekening op dit adres dus van over de 900 euro. Na een kleine inspectie wist ik al dat er niks van klopte,niemand past hier laarsjes mt 31 ,en had laatst al een waarschuwing gelezen.
En ja hoor even later staat er een knul van in de 20 op de stoep die beweerde van select vracht te zijn en dat zijn collega hier een verkeerd pakket had bezorgt. Dat kwam hij eventjes ophalen, nou dat denk ik toch van niet zei ik. Waarop hij weer zei, ja staat toch verkeerde naam op.En wat ik er dan wel niet mee ging doen.Nou dat stuur ik zelf wel terug weet ik zeker dat het aankomt. Daarop probeerde hij het nogmaals door te zeggen dat me dat dan 6,75 zou kostte,nog altijd beter dan ruim 900 zei ik en heb de deur dicht gedaan.
sÁvonds 9 uur de telefoon,weer zogenaamd iemand van selekt vracht ze kwamen nu het pakket ophalen,dacht het dus even van niet he! De klant zat erop te wachten en woonde hier in het dorp,adres kregen we niet.Dus gezegd we controleren alles als het klopt ben je morgen de eerste.Moesten dat nu maar doen,nee we moeten weg zeiden we.
10 uur sávonds de bel staat daar een ongeschoren man van in de 40 om het pakket op te halen. Gezegd morgen en de deur dicht gedaan.
Zaterdag natuurlijk niemand gezien of gehoord.Tot dat [ja de aanhouder wint…dus niet!!!] half 12 sávonds de telefoon weer gaat.Nu de man voor wie het pakket bedoelt zou zijn uit nijmegen…..hebben hem meteen een compliment gegeven dat ie zo vlug kan verhuizen aangezien hij een dag van te voren nog hier in het dorp woonde!Maar wat wij met het pakket hebben gedaan,terug gestuurd naar de Wehkamp dus.Nu niks meer gehoord of gezien!
De politie en Wehkamp zijn inmiddels op de hoogte ,dus let heel goed op!Kan het goed begrijpen dat de ouderen mensen hier intrappen ,ze proberen ook van alles om dat pakket in handen te krijgen.Wij zijn er niet ingetrapt omdat ik een hele tijd geleden een zelfde verhaal had gelezen op Facebook.

Echter, of dit nu juist een nieuwe variant of het bericht is, of dat het voor criminelen juist aanleiding was om dit ‘idee’ in de praktijk te brengen, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat het NIET verstandig is om dit bericht te delen! Het is ofwel niet waar, ofwel een inspiratiebron voor tuig. Neem gewoon nooit een pakketje aan wat niet voor jezelf of de buren is, en controleer het huisnummer, zorg dat je weet hoe de buren heten, zo moeilijk is het niet.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.