Openbare wifi veilig? Drie op de vijf denken (onterecht) van wel

Veel Nederlanders zijn zich nog altijd niet bewust van de gevaren van openbare wifi-netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat anti-virusbedrijf Norton Symantec heeft laten uitvoeren onder wereldwijd 15.000 mensen. Minimaal duizend daarvan kwamen uit Nederland.

Mensen werd gevraagd of ze denken dat openbare wifi-netwerken in Nederland veilig zijn. 31 procent geeft aan van wel, 69 procent twijfelt of weet het niet. Daarnaast denken drie op de vijf consumenten dat hun persoonlijke informatie veilig is op het moment dat ze op openbare wifi zitten.

Het gebruik van een openbaar netwerk is al jaren een zwakke plek. Heel veel mensen doen het, bijvoorbeeld omdat het gemakkelijk is. Anderen omdat ze vrezen over hun mobiele databundel heen te gaan. Maar er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor de risico’s.

Nooit doen

Zo is het voor internetcriminelen vrij makkelijk om via openbare wifi aan persoonlijke informatie te komen. Inloggen bij je bank of andere persoonlijke accounts wordt ten strengste afgeraden. “Dit is iets waar we eigenlijk constant voor blijven waarschuwen”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Een methode om data te stelen waarvoor vaak wordt gewaarschuwd, is door een tweede wifi-punt op te zetten dat bijvoorbeeld dezelfde naam heeft als die van de Starbucks of de trein. De hoop is dat mensen daarop inloggen en dat de aanvaller zo kan meekijken.

Oplossing

De bekendste manier om veiliger gebruik te kunnen maken van openbare wifi-plekken is via een virtual private network (VPN). Hierbij wordt je verkeer afgeschermd en kunnen internetcriminelen er niet meer bijkomen.

Uit het onderzoek van Norton blijkt dat veel mensen hier zich nog niet bewust van zijn. 41 procent zegt het niet te gebruiken, 35 procent kent de term niet. 24 procent geeft aan het wel te gebruiken.

 

Bron: nos.nl

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.